Wat is massage bij kanker

Massage bij kanker is een aanpassing van bestaande massage-technieken zodat er op een veilige en verantwoorde manier gemasseerd kan worden.

Zodra je met kanker te maken krijgt, gebeurt er in een korte tijd heel veel. Het is ingrijpend voor zowel lichaam als geest, ook wanneer de vooruitzichten gunstig zijn.

Je leven en je toekomstperspectief staan op z'n kop. Je kunt uit balans raken, teleurgesteld zijn in je lichaam, boos worden of je onzeker voelen.

Ook in de periode erna kan je nog de gevolgen van alle behandelingen ervaren. Je kan je minder energiek voelen, de spanningen voor controles kunnen heftig zijn en er kan (risico op) lymfoedeem ontstaan zijn.

Deze massagevorm kan voor ontspanning zorgen en het herstel ondersteunen en kan in alle fases van de ziekte gegeven worden.

 

Tijdens de behandelingen word je vaak 'medisch/technisch' aangeraakt. Massage bij kanker is een aandachtige, liefdevolle aanraking waarin je op een prettige manier weer in contact kan komen met je lichaam.

Massage bij kanker werkt op het para-sympathische zenuwstelsel en biedt geen genezing, maar kan wel klachten als vermoeidheid, misselijkheid, pijn, angst en stress helpen verminderen en de nachtrust verbeteren.

 

Hoe ziet de massage er uit

Van te voren stuur ik je een uitgebreide vragenlijst toe (anamnese). Met deze informatie kan ik een goede inschatting maken wat aan sluit bij je specifieke situatie, zodat de massage wordt afgestemd qua druk, tijdsduur, massagegebieden en mogelijkheden.

In alle rust maken we kennis bij een kopje thee. N.a.v. de anamnese heb ik wellicht nog wat vragen. Het is belangrijk hoe je je nu voelt, en we kijken samen waar het op dit moment het prettigste aanvoelt om gemasseerd te worden (en waar het mogelijk is). We nemen alle tijd om je zo goed en fijn mogelijk te positioneren voor de massage, met zo veel mogelijk steun. In een stille ambiance krijgt je een rustige, zachte, liefdevolle massage. Alles mag er zijn.

 

In de praktijk of op locatie

De massages worden gegeven in mijn praktijk in de wijk Rosmolen, Tilburg, maar het is ook mogelijk om op locatie te komen, bijvoorbeeld bij u thuis of in het ziekenhuis.

 

Praktische zaken

Deze massagevorm kan in alle fases van kanker gegeven worden.

U hoeft niets mee te nemen naar de praktijk. Als ik op locatie kom hebben we daar van te voren even contact over, zodat ik eventueel extra kussens, een krukje of andere benodigdheden mee kan nemen.

 

Opleidingsinstituut

De opleiding aan het 'Massage bij Kanker Opleidingsinstituut' heb ik afgerond en ik ben lid van het landelijke netwerk. Met regelmaat volg ik bijscholingen, zodat ik op de hoogte blijf van de laatste ontwikkelingen. Op www.massagebijkanker.nl  is meer informatie te vinden.

Het YouTube filmpje van het instituut (Massage bij kanker - Aanraking met aandacht) geeft een goed beeld van wat massage bij kanker kan betekenen.