yoga | qigong

 

Wat is Do-In Yoga

Do-In yoga is een Japanse bewegingsleer, waar verstilling (Yin) en activering (Yang) elkaar afwisselen in vloeiende bewegingen.

Do-In betekent letterlijk: ‘de weg naar binnen’, naar innerlijke groei en lichaamsbewustzijn.

De basis van de Do-In yoga ligt  bij het Taoïstisme en de Shiatsuleer. De oefeningen zijn terug te vinden in de Oosterse geneeswijze en krijgskunsten, zoals T’ai Chi, Qi Gong en Aikido.

De filosofie is gebaseerd op het Taoïsme, Boeddhisme, de vijf elementenleer (water, hout, vuur, aarde, metaal), Yin-Yang en de meridianenleer.

Door strek-oefeningen stroomt er meer energie door de meridianen. Dit zijn energiebanen die door het lichaam stromen en de organen voeden. Energie- en flow oefeningen, meditatie, drukpuntmassage en meridiaanstrekkingen zijn onderdelen van de Do-In yoga.

 

Wat is QiGong

QiGong is van oorsprong een Chinese bewegingsleer. Qi betekent levenskracht, levensenergie. Gong is het beoefenen, cultiveren, er aan werken. Qigong kan je zien als oefeningen die jouw levensenergie positief beïnvloeden en het verouderingsproces vertragen.

De focus ligt op vitaliteit, gezondheid en preventie, door een combinatie van meditatieve en stromende bewegingen (flow), ademhaling, stretch- en kracht-oefeningen.

 

Mijn lessen

Mijn lessen bestaan uit een combinatie van beide, tot een harmonieus geheel. Door het regelmatig te beoefenen gaat je lichaam prettiger, soepeler en vitaler aanvoelen, de Qi (levensenergie) gaat stromen, je geest wordt rustiger en er ontstaat meer balans; minder stress, meer energie!

Belangrijk is de verbinding tussen hoofd, hart en hara (onderbuik). De adem speelt hierin een verbindende rol. Integreren bij wie je werkelijk bent, thuiskomen bij jezelf.

 

Voor wie

Deze bewegingsles is voor iedereen geschikt. Je houdt rekening met je eigen mogelijkheden en je verkent je grenzen, waardoor er meer lichaamsbewustzijn ontstaat. Stijf of lenig, jong of oud, dik of dun, het maakt niet uit, je kan altijd mee doen. Twijfel je, neem dan contact met me op of raadpleeg je arts.

Mail of bel voor actuele informatie over groeps- of individuele lessen. B.v. de vrijdagochtendgroep (9.30-10.45 uur) vlakbij het Bart van Peltplein, Oud Noord, Tilburg.

Groepslessen: 10 lessen: € 100,- / 5 lessen: € 55,- / proefles € 10,-.